Back to timeline

13/10/2023

Symposium: ‘De terugkeer van de burger in de rechtsstaat’ en Oratie Jurgen Goossens

Op 13 oktober 2023 vond het symposium ‘De terugkeer van de burger in de rechtsstaat’ plaats in Utrecht. Dit symposium werd georganiseerd door het Montaigne Centrum voor Rechtsstaat en Rechtspleging (Universiteit Utrecht), met deelname van leden van de Staatscommissie rechtsstaat. In drie plenaire panels werden verschillende onderwerpen behandeld, waaronder de responsieve rechtsstaat, het burgerperspectief en democratie, rechtsbescherming van de burger en de algoritmische administrative state. Esther Keymolen nam deel aan het panel getiteld ‘Relatie overheid – burger in de algoritmische administrative state’, dat werd gemodereerd door Charlotte van Oisouw.

Het symposium werd gevolgd door de oratie van Prof. Jurgen Goossens. Zijn inaugurale rede ‘De terugkeer van het staatsrecht’ geeft de oproep weer voor:
➡️ een terugkeer en gedaanteverandering van het staatsrecht in de vernetwerkte, algoritmische administrative state;
➡️ meer aandacht voor de legitimerende functie van een relationeel staatsrecht dat bijdraagt aan een wederzijdse vertrouwensrelatie tussen burger en overheid;
➡️ meer aandacht vanuit het staatsrecht voor de versterking van input-, maar ook throughput en outputlegitimiteit, o.m. door de positivering en uitwerking van een (grond)recht op toegang tot en zinvol contact met de overheid.

Bekijk de oratie hier terug:

Visuele verslaglegging door Sandra Mesman- van Dijk:

Symposium: ‘De terugkeer van de burger in de rechtsstaat’ en Oratie Jurgen Goossens